1 av 2
Ny bok om kurortsepoken i Varberg. Foto: Kathinka Lindhe/Sveriges Radio P4 Halland
2 av 2
Här, i gamla ”Lottastugan” i Societetsparken, hade fotograferna sin sommarateljé i slutet av 1800-talet.Foto. Kathinka Lindhe/Sveriges Radio P4 Halland.
Varberg

Hur såg det ut under kurortsepoken?

5:36 min

I förra veckan kom en ny bok ut om Varbergs kurortsepok, det är föreningen Gamla Varberg som ger ut boken. Följ med författaren Anna-Lena Nilsson tillbaka till 1800-talet.

Anna-Lena Nilsson är förste arkivarie på Hallands kulturhistoriska museum är författare tillsammans med Lennart Hjelmstedt. Det är en bok om kurortsepoken i Varberg. Det är föreningen Gamla Varberg som står bakom och den är fylld av gamla fotografier från 1800-talets slut.

– Från början av 1800-talet blev Varberg känd som en kurort med en brunn som var hälsobringande, och man reste hit med båt. Sen i samband med att societetshuset byggs kommer också järnvägen, och då kommer fler gäster hit, förklarar Anna-Lena Nilsson som tillsammans med Lennart Hjelmstedt har skrivit boken När societeten kom till Varberg.


Hur såg det ut i slutet av 1800-talet i Varberg? Hur bytte de om, var bodde de och vilka var badet till för? Lyssna på hela inslaget och få en inblick i boken och kurortsepoken.


Carlsson & Co

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista