1 av 2
Sara Beischer. Foto: Ordfront.
2 av 2
Halmstad

Sara vill skildra de som inte brukar synas

8:45 min

13-åriga Clara är rädd, försiktig och växer upp i en arbetarklassmiljö på västkusten. Och hon är huvudpersonen i Sara Beischers nya roman.

– Det är intressant att berätta om människor som inte riktigt räknas och som inte riktigt syns och hörs, säger Sara Beischer.

Klassfrågan genomsyrar hela boken, och Sara funderar en del kring hur klass och bakgrund påverkar våra liv.

– Jag tycker att vi har ett väldigt starkt medelklassperspektiv i Sverige som genomsyrar vårt sätt att se på saker och ting, och då är det spännande att lyfta fram en familj med en mamma och en dotter som inte har råd med de där grejerna som man "ska" ha, säger Sara Beischer.

Hon är dock förvånad över hur känsligt det verkar vara att diskutera klasskillnader och klyftor. Häromdagen var hon i Malmö för att prata om sin nya bok på ett event som en bokhandel ordnade.

– Det var väldigt känsligt, folk ville inte riktigt kännas vid att det finns olika klasser i samhället.

Just klassfrågan fanns med även i hennes första roman, "Jag ska egentligen inte jobba här". Debutromanen utspelade sig i äldreomsorgen och berättade om vården ur en vikaries ögon, och Beischer hade hämtat inspiration från sina egna erfarenheter som just vikarie i vården. Boken dök upp mitt i Caremaskandalen och Sara Beischer fick plötsligt sitta i morgonsoffor och debattprogram och diskutera äldreomsorgen.

– Det var helt galet, jag har inte riktigt landat i det där än, säger Sara Beischer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista