Jörgen Warborn (M), Arne Kastberg, ordförande i Marknad Varberg och Jana Nilsson (S). Foto: Jennie Persson/Sveriges Radio.
Varberg

"Vi behöver förändra den attityd som finns"

1:40 min

Nu vill Varbergs kommun, tillsammans med Marknad Varberg, göra ett försök att förbättra företagsklimatet. Det vill man göra genom att bilda ett gemensamt bolag, med representanter från både kommunen och näringslivet.

Marknad Varberg har i dag ett avtal med kommunen, som innebär att de ska utveckla näringslivet i Varberg och arbeta med service till företagare och besökare. Nu vill man satsa på ett tätare samarbete och förhoppningarna är bland annat att beslutsvägarna ska bli kortare för företagare. Men också att förändra tjänstemännens attityd till företagande.

– Vad företagen menar är att framförallt tjänstemän inte har en tillräcklig positiv attityd till företagande. Det ser vi om vi jämför oss med andra kommuner, där det är annorlunda. Vi vill se till att varje tillståndsärende som kommer till kommunen ska ses som en möjlighet för jobb.

– Och vi behöver förändra den attityd som finns. Genom att vi nu jobbar tillsammans med Marknad Varberg så bryggar vi över den "vi och dem"-känslan som kan finnas och det tror jag kan skapa ett bättre företagsklimat, säger kommunstyrelsens ordförande Jörgen Warborn.


Under hösten tillsätts en arbetsgrupp som bland annat kommer arbeta med ägandefrågan i bolaget och sedan ska fullmäktige ta beslut i frågan.


Jennie Persson
jennie.persson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista