Foto: Mark Earthy/Scanpix
Göteborg/Varberg

Gammalt kött auktionerades ut på nätet

Frysta matvaror som passerat bäst före-datum bjöds ut till försäljning på en auktionssajt. Efter att bland annat miljöförvaltningen reagerat plockade företaget på onsdagen bort annonserna.

Göteborgsbaserade Netauktion säljer olika konkursbon på nätet, i det aktuella fallet varor från en matproducent.

Pannbiffar med bäst före-datum den 15 september 2009 är ett exempel, men också Ica-märkt grillkyckling, med utgångsdatum i maj i år.

– Det här är naturligtvis inte bra, säger Maria Hillborg, pressekreterare på Ica, till TT.

– För det första att det är en Ica-kyckling som bara får säljas i Ica-butiker. För det andra att vi naturligtvis inte vill att varor med utgångsdatum på kommer till konsument, säger hon.


Ica ska utreda händelsen. På onsdagen förbjöd miljöförvaltningen i Göteborg fortsatt försäljning av mat vars datummärkning gått ut, med hänvisning till att försäljningen bryter mot livsmedelslagen.

Senare på dagen hade matannonserna plockats bort från auktionssajten. På sajten fanns en kommentar från företaget kring den artikel i Göteborgs-Posten som först tog upp försäljningen.

"Under rådande situation där förutsättningarna abrupt har ändrats vad gäller maten väljer vi att ta hela auktionen offline för att utreda vilka villkor som egentligen gäller för denna försäljning", står det i uttalandet.


TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista