Drottning Blanka i Varberg foto: Jennie Svensson/SR Halland
Halland

Friskolegymnasier i högsta riskgruppen

"Vi avser finnas kvar väldigt många år"
1:53 min

Kreditupplysningsföretaget UC har i den högsta riskklassen för konkurshot placerat bland andra Drottning Blanka-gymnasierna och skolgruppen Praktiska, båda med flera gymnasier i Halland. Men Marcus Strömberg, VD för AcadeMedia som äger Drottning Blanka, tillbakavisar oron.

Kreditupplysningsföretaget UC har analyserat 129 gymnasiefriskolor och konstaterar att var fjärde gick med förlust i fjol och sannolikheten för nya konkurser har fördubblats.

"Det är få branscher som har så dåliga siffror" säger UCs marknadschef Roland Sigbladh till tidningen Dagens Industri.

I Halland finns det Drottning Blanka-gymnasium i Kungsbacka, Varberg, Falkenberg och Halmstad, med tillsammans nära 200 elever. Friskoleföretaget ägs av AcadeMedia, som i sin tur ägs av riskkapitalbolaget EQT.

– Drottning Blanka är en av många verksamheter som finns i AcadeMedia, och AcadeMedia har den starkaste ekonomin i skolbranschen just nu. Vi har det näst högsta kreditbetyget och vi har en positiv utveckling i ekonomin och med fler elever så för Drottning Blanka är situationen god, säger Marcus Strömberg VD för AcadeMedia.

Skolföretaget Praktiska, med gymnasieskolor i Halmstad och Kungsbacka, uppger att man efter besparingsåtgärder som inleddes förra året då 8 skolor avvecklades, nu åter har ett positivt ekonomiskt resultat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".