Fixarjobbet känns viktigt och man blir väldigt väl bemött, säger Tony Larsson, deltidsbrandman i Oskarström. Foto: Sveriges Radio
Oskarström/Simlångsdalen

Nu får brandmännen hjälpa äldre i hemmet

1:42 min

Med nya jobb inom teknik- och fritidsförvaltningen och en fixartjänst för äldre och funktionshindrade, försöker Halmstads kommun klara bemanningen av deltidsbrandkåren.

I både Oskarström och Simlångsdalen är det svårt att rekrytera brandmän och det behövdes nya grepp, med arbeten tillräckligt nära brandstationen. En lyckad satsning tycker Edit Nilsson, en av de äldre som fått fixarhjälp i Simlångsdalen.

– Jag tycker verkligen att de har varit bra för min del, för jag har fått hjälp med att få upp mina tavlor. Det är såna människor man behöver som kan lite av varje och som man inte klarar av när man har för korta armar och för korta ben, säger Edit Nilsson och skrattar.


Edit Nilsson är alltså full av beröm för brandmannen Sylve Andersson. Fixarna kan hjälpa till med göromål i hemmen som inte konkurrerar med privata företag, men som faller utanför hemtjänstens område. Sysslor som ofta innebär en risk för äldre och funktionshindrade.

För fler dör och skadas i fallolyckor i sina hem, än i bränder och trafikolyckor.

Bara i Halland får runt 1 500 personer årligen läggas in på sjukhus efter att ha trillat. Och i hela Sverige dör runt 1 600 personer på grund av fallolyckor. Därför känns fixarjobbet viktigt och man blir väldigt väl bemött, säger Tony Larsson, deltidsbrandman i Oskarström.

– Det kan vara en stege som ska upp, lösa sladdar eller lösa mattor, förklarar han.

Ingela Winstrand
ingela.winstrand@sverigesradio.se


Ingela Winstrand
ingela.winstrand@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista