Foto: Jessica Gow/Scanpix
Halmstad

Utan medicin – patient förlamad efter stroke

1:46 min

Felaktig hanteringen av Apotekstjänst med dosrecept kan ligga bakom att en person med hemtjänst i Halmstad blivit halvsidigt förlamad efter en stroke.

Hemvårdvårdsnämnden har anmält händelsen enligt lex Maria till Inspektionen för vård och omsorg. Sedan en medicin uteblivit i dospåsarna fick personen svårt att andas och togs till sjukhus. Efter det drabbades patienten av en stroke, vilket bland annat lett till att patienten nu matas med sond.

– Min uppfattning är väl att man inte riktigt tar det på allvar. Men sen vill jag också påpeka att det har blivit bättre. Vissa saker fungerar bättre nu med Apotekstjänst, men det är fortfarande inte bra, säger Eva-Karin Stenberg som är medicinskt ansvarig sjuksköterska inom Hemvårdsförvaltningen i Halmstad kommun.


I rapporten står det också
att sedan Apotekstjänst tog över fungerar inte påminnelsefunktionen när ordinationen för dosreceptet löper ut, som i det här fallet. Efter händelsen går kommunsköterskorna i Halmstad igenom alla patienters dosrecept manuellt. Man har också försökt få Apotekstjänst att förstå allvaret och att företaget sätter igång med en fungerande påminnelsefunktion.

– Vi ser allvarligt på eventuella patientsäkerhetsrisker och det är väldigt viktigt att man gör rapporteringar när man misstänker att det finns en vårdskada, säger Karin Möller som är hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Halland.


Förändrar det här ert förtroende för Apotekstjänst?

– Vi har ett förtroende för bolaget. Det viktiga när vi får en ny leverantör för en komplex tjänst är att säkra leveranserna, och här är många inblandade i den kedjan som ska få det att fungera, säger Karin Möller.


Hur länge ska ett företag som kontinuerligt lämnar felleveranser få behålla sitt uppdrag?

– Det är en mycket komplex kedja med många inblandade. Vi kan inte peka ut Apotekstjänst för att ha stått för alla felaktigheter, säger William Hedman ekonomidirektör på Region Halland.


Puls i P4 Halland
puls.halland@sverigesradio.se

Karin Ingströmer
karin.ingstromer@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista