Kristian Pettersson, chef för utryckningarna på räddningstjänsten i Halmstad, säger att man kanske måste vänja sig vid färre brandmän och nya sätt att jobba. Foto: Sveriges Radio
Halmstad

Sysslolösa brandmän är "ett jätteproblem"

1:37 min

Halmstad kommuns satsning på att anställa deltidsbrandmän som fixare för äldre och som parkarbetare, har delvis löst bemanningen. Men fortfarande är man inte fulltaliga i exempelvis Oskarström.

Kristian Pettersson chef för utryckningarna på Räddningstjänsten i Halmstad, säger att man kanske måste vänja sig vid färre brandmän och nya sätt att jobba.

Rekryteringsproblemen är stora i hela landet och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ska nu starta ett projekt för att se vad man kan göra. I Halmstad försöker man förutom att skapa kommunla jobb även lobba mot företag och göra det attraktivt att etablera sig i kransorter, där deltidsbrandkåren behöver jobbtillfällen.

– Det är ett jätteproblem i dag, och mycket beror på att företagen flyttar ifrån de mindre orterna, förklarar Kristian Pettersson, chef för utryckningarna på räddningstjänsten i Halmstad.

Ingela Winstrand
ingela.winstrand@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista