1 av 2
Foto: Jessica Gow/Scanpix
2 av 2
Halmstad

Apotekstjänsts strul – kostnad för kommunerna

"En stor insats i semestertid"
1:25 min

En heltidstjänst i åtta veckor, det är facit av hemsjukvården i Halmstads extra insats för att säkra att patienternas medicin blir rätt, sen det av Region Halland upphandlade nya dosförpackningsystem visat sig ha allvarliga brister.

Hemsjukvården i Halmstad har nu räknat ihop hur stor extrainsatsen blivit för att förhindra att patienter kommer till skada, när Region Hallands inköpta system för dosförpackad medicin inte fungerar som det var sagt.

Insatsen är 40 timmar i veckan i två månader. Då är ändå inte den tid som hemtjänstens personal och personal på olika boenden också fått ägna åt att kontrollera medicinerna inräknad.

– Det är en ganska stor insats, särskilt sommartid när vi har vikarier inne, säger Brita Andersson, verksamhetchef.

Insatsen kan fortsätta till oktober om inte den så kallade påminnelsefunktionen vid dosmedicinering börjar fungera igen.

– En del brukar har bett om att få gå tillbaka till den gammeldags dosetten, och då får de det eftersom det är viktigast att de är trygga. Men det blir en extrakostnad eftersom det tar längre tid att fylla på dosetterna.


Göran Frost
goran.frost@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".