Basketklubben i Halmstad samlar in pengar. Foto: Andreas Wiklund/Scanpix.
Halmstad

Basketklubben samlar in pengar till utvisad familj

1:43 min

En 15-årig flicka från Halmstad utvisades förra året till Georgien med sin mamma och syskon. Därför har nu Halmstad basket, som 15-åringen är medlem i, börjat samla ihop pengar till familjen.

Förra året utvisades familjen till Georgien. Nu får de komma tillbaka, men resan fram och tillbaka med pass, visum och flyg är dyr.

Robert Bjurstedt är coach i Halmstad Basket och berättar att medlemmarna direkt satte igång och började samla ihop pengar.

– De hade nästan satt igång innan mig. De väntade inte på vad de vuxna skulle göra, berättar Robert Bjurstedt om klubbens engagemang.


Familjen, två föräldrar och tre barn, har bott i Halmstad i många år och ett av barnen spelar i Halmstad Basket. Förra året utvisades pappan till Georgien. Efter närmare ett år fick han komma tillbaka till Sverige, men dagen efter utvisades istället resten av familjen.

Efter mer än ett halvår i Georgien är mamman och barnen nu på väg tillbaka till Halmstad, men resan fram och tillbaka blev för dyr att få ihop till på kort varsel.

– Att lägga undan 40 till 50 000 är svårt för de flesta av oss, säger coachen.


Ungdomarna i Halmstad basket har hittills bland annat haft danskurser för att få ihop pengar. I höst väntar nya projekt. Mer dans, konserter och andra idéer står på listan.

Robert Bjurstedt är imponerad av sina medlemmars engagemang. Han jobbar hårt för att alla ska känna sig trygga och viktiga i klubben och säger att det i förlängningen skapar en gruppkänsla och gör att ungdomarna vågar ha ideer och hjälpa familjen.

– Det känns jätteskönt att de är på väg hem och vi ska göra allt för att få ihop pengarna.


Sara Hector
sara.hector@sverigesradio

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista