Arkivfoto: Pontus Lundahl/Scanpix
Halland

Ökning av antalet halländska skolinbrott

1:38 min

Den ökande användningen av datorer och läsplattor i skolorna har gjort att antalet inbrott som görs i skolor strax innan terminsstart har blivit fler i Halland.

I år gick polisen för första gången ut med en uppmaning till skolorna att se över hanteringen av värdefull teknik, men det räckte inte den här gången, för strax efter skolstart så drabbades bland annat Gullbrandstorpsskolan utanför Halmstad av inbrottstjuvar.

– Det var vid terminsstarten vi märkte att vi hade haft inbrott och datorer och ipads hade blivit stulna. Det var jättetråkigt för vi visste att vi hade fått en del nya datorer, säger Ola Ekstrand, rektor på Gullbrandstorpsskolan.

Mellan den första och tjugonde augusti i år har det begåtts tolv stycken inbrott på skolor och förskolor i Halland. Under samma period förra året skedde det fem inbrott av liknande slag.

Varberg och Laholm är de enda kommunerna som är förskonade från skolinbrott, medan Falkenberg har drabbats desto mer.


Några skolor som haft inbrott är Apelskolan och Skogsstorpsskolan i Falkenberg, men där lyckades inte förövarna få med sig någonting. När P4 Halland pratar med rektorerna på skolorna, så säger man att säkerheten är prioriterad vid tiden strax innan skolstart. Bland annat så delas elevdatorerna ut samma dag som de levereras så att eleverna kan ta hem dem med en gång.


Jennie Persson
jennie.persson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista