Eva Nyhammar, Region Hallands kulturchef foto: Göran Frost/SR Halland
Halland

Ambitiös men otydlig ny kulturplan

1:43 min

För omfattande och för många prioriteringar! Det är en genomgående uppfattning i de halländska kommuneras remmissvar på Region Hallands förslag till ny kulturplan.

Region Hallands nya kulturplan är en omarbetning och förnyelse av den kulturplan som gällt sen 2011. Den ska antas av regionfullmäktige i oktober, för att gälla 2014 - 2016.

Planen är omfattande. Allt för omfattande tycker de flesta av länets kommuner i sina remissvar. "Det totala antalet punkter som regionen vill prioritera har därmed blivit så många att en ytterligare genomgång och reducering kan vara aktuell" skriver Falkenbergs kultur- och fritidsnämnd."Det är svårt att se vad som är viktigt i den regionala kulturpolitiken", tycker kulturförvaltningen i Halmstad.

– Det är bättre att prioritera ett par mål och följa upp dem, än att peka ut så många mål. Risken är att man drunknar i ett så pass digert dokument, säger kulturnämndens ordförande i Laholm Elisabeth Babic.

Men regionens kulturchef Eva Nyhammar försvarar förslagets omfattning:

– Där finns de nationella kulturpolitiska målen, de regionala kulturpolitiska målen och kulturstrategi. Jag hoppas att dessa övergripande mål nu kan genomsyra de andra, mer handgripliga målen. Dessutom är det viktigt att komma ihåg att planen bildar underlag när staten fattar beslut om hur mycket pengar man ska skicka till Halland, så vi vill naturligtvis uttrycka en ambitionsnivå som motiverar staten att höja sitt anslag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista