1 av 2
Ambulandsförarna Patrik Stierna och Ulf Norling. Foto: Lars Salomonsson/Sveriges Radio
2 av 2
Susanne Svensson är chef för Region Hallands ambulans verksamhet. Foto: Lars Salomonsson Sveiges Radio
Halland

Sommaren brådskande för ambulanser

1:27 min

Ambulanserna i Halland rycker ut betydligt fler gånger per dag i juli än i någon annan månad. När vädret är fint och turisterna strömmar till länet ökar olyckorna och sjukdomsfallen.

– Vi ser att vår tillgänglighet ökat under sommarmånaderna. Det beror på att våra bilar är ute och rör på sig i länet och då är man närmare de som söker hjälp än om man är på stationerna, säge Susanne Svensson som är chef för ambulandsverksamheten i Region Halland.

– Vad det gäller bemanningen under sommaren har vi haft förmånen att ha tillräcklig kompentent personal.

Om man lägger ihop alla prio 1 och  2-utryckningar, alltså akuta blåljusutryckningar och mindre brådskande sjukdomsfall, så hade ambulanssjukvården mer än 500 fler uppdrag i juli än i maj och juni. 3600 uppdrag blev det totalt, eller 115 om dan i juli. Antalet uppdrag, framför allt prio 1-utryckningar, ökade också jämfört med förra året.

– Det blir fler uppdrag om dert är bra väder under semesterperioden. Framförallt när det gäller allergiska reaktioner, och det är mycket trafik på vägarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista