Foto: Norm Dettlaff/Scanpix
Hållbar Livsstil

Minskat antal bin oroar forskare

4:27 min

Under lång tid ser forskarna en tillbakagång av såväl tama som vilda bin i Sverige, men också på andra håll i Europa och världen. "Det är problematiskt att ängar och hagar byggs bort och försvinner", säger Henrik Smith, professor i zooekologi vid Lunds universitet.

Vi är djupt beroende av bin, både tama och vilda. Utan deras pollinering får vi inga grödor, frukter och bär. 75 till 80 procent av alla grödor i världen är beroende av att befruktas/pollineras av bin, flugor, humlor, fjärilar och andra insekter.

Under lång tid ser forskarna en tillbakagång av vilda bin och tambin. Henrik Smith, professor i zooekologi, är bekymrad över att vi förlitar oss på en art tambin och glömmer bort de vilda bina, som han menar är vår försäkring. Nu ser forskarna en nedgång både bland tambin och vilda bin.  

– Pressen på tambin har ökat. Det beror på att det finns mindre resurser av nektar och pollen, det beror på nya sjukdomar och på olika gifter som vi sprutar ut. Sammantaget gör det att trycket på bina är högre. Vi får långsiktigt en ökad dödlighet hos bina, vilket kan hota binäringen på sikt, förklarar Henrik Smith.


Det finns flera orsaker till att bestånden går ner, berättar professor Henrik Smith. Under ganska lång tid har hagar och ängar försvunnit och naturliga miljöer har byggt bort. Vi använder mer miljögifter och bina har drabbats av parasiter och andra sjukdomar.

Många forskare är djupt bekymrade över situation, men det finns mycket som vi männskor kan göra för att förbättra situationen.

– De påverkas jättemycket av hur vi sköter jordbrukslandskapet, men även hur det ser ut i våra trädgårdar. Ute på landet kan vi slå vakt om de resterande ängar och hagar som finns. För det är en resurs där det oftast finns blommor, nektar och pollen över hela säsongen, säger Henrik Smith, professor i zooekologi vid Lunds universitet.

 

Anna Carlsson
anna.i.carlsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista