Krönleins bryggeri. Foto: Göran Frost/Sveriges Radio
Halmstad

Krönleins slåss i rätten för vatten

1:56 min

Krönleins bryggeri i Halmstad slåss nu i rätten för sitt vatten. Enligt Livsmedelverkets klassas vattnet enbart som tjänligt med anmärkning, på grund av höga halter av nitrat.

Sedan 2011 har miljö- och hälsoskyddskontoret försökt få Krönleins att göra något åt de höga nitratvärdena från företagets råvattenbrunn. Men bryggeriet har i stället överklagat kraven på åtgärder till Förvaltningsrätten.


Lars Püss, moderat ordförande för miljö- och hälsoskyddsnämnden i Halmstad, säger att reglerna för livsmedelsföretag klart säger att gränsvärden inte får överskridas, men att han ändå välkomnar ett klargörande i rätten.

– Det finns tydliga regler, ja. Men också gråzoner inom regelverket. Vi anser att Krönleins råvatten är tjänligt med anmärkning. Vilket innebär att det är inte okej, men det är inte jättefarligt heller, om jag får uttrycka mig så.

– Men problemet är att för höga halter nitrat kan vara cancerframkallande och då är det inte så lämpligt att ha för höga värden i livsmedel. Och vatten är ju ett av våra viktigaste livsmedel, säger Lars Püss.


Hur ser du på att Krönleins tar strid i rättsliga instanser för att slippa göra något åt den höga nitrathalten?

– Jag har inget emot det. Det är ju så vi testar lagstiftningen – eller egentligen – testar vår myndighetsutövning.

I en inlaga till Förvaltningsrätten hävdar Krönleins ombud att gränsvärdena för nitrat inte är lika stränga i övriga EU.

– Då kan man ju säga det, att bara för att de gör fel så behöver inte vi göra det också. Det tyder ju någonstans också på att det hade varit jättebra att få frågan testad i domstol, för att en gång för alla slå fast vad det är som gäller, säger Lars Püss.


Maja-Lena Hamrén
maja-lena.hamren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista