Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Falkenberg

Ja – men oenigt – om vindkraft till havs

1:48 min

Frågan om vindkraftverk till havs åtta kilometer utanför Falkenberg splittrar den borgerliga enigheten i kommunen. Socialdemokrater och centerpartister gjorde gemensam sak och sa ja till den omstridda vindkraftsparken.

Vindkraftsparken föreslås få ett nytt läge eftersom planerna på Skottarrevet sprack.

– Vi finner det oförenligt med god naturvård ge tllstånd till en sådan anläggning. Det är ett av torskens lekområden i Kattegatt. Att bygga vindkraftsparken är ett dråpslag mot torskpopulationen, säger modaraternas Claes L Ljung.


Den vindkraftspark som ett oenigt arbetsutskott i Falkenberg nu sagt ja till är följden av en ny ansökan från falkenbergsbolaget Favonius, sedan Miljööverdomstolen sagt nej till den tidigare planen för en större vindkraftspark.

Motivet till avslaget var just hänsyn till torskens skyddsbehov. Tre olika alternativ presenteras i Favonius nya omarbetade plan, med 50 verk som mest. Arbetsutskottet väljer det alternativ som innehåller 28 verk med en maxhöjd på 190 meter.

Beslutet är bara ett av många yttranden som Mark- och miljödomstolen har begärt in innan man tar ställning till  Favonius plan  får tillstånd. Kommunstyrelsen i Falkenberg ska också ta ställning.


Maja-Lena Hamrén
maja-lena.hamren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista