Mats-Eric Nilsson. Foto: Malin Hoelstad/Scanpix
P4 Morgon

Mats-Eric sågar halländsk lunchmat

7:38 min

I sin nya bok ”Saltad nota” berättar han vilka tillsatser som gömmer sig i restaurangmaten. I P4 Morgon recenserar han den halländska lunchmaten.

Journalisten Mats-Eric Nilsson har tidigare skrivit böcker och artiklar om tillsatser i maten vi köper i butik. Det är dock svårare att syna innehållet i restaurangmaten.

Tillsammans med P4 Morgon recenserar han veckans halländska lunchmenyer.

Till exempel köttfärslimpa:
– I såser gömmer det sig ofta en hel del. För att få en ordentlig yta på köttfärslimpan används ibland en speciell spray som heter facebrowning. Det kan vara ganska låg halt kött och sen har man fyllt på med förtjockningsmedel för att den ska hålla ihop, hävdar Mats-Eric Nilsson.

En annan vanlig lunchrätt är kycklingsallad.
– Jag skulle undvika kycklingsallad om jag inte vet att det är en bra restaurang. Rätt ofta köper man kycklingkuber färdiga, väldigt billigt.
– Köttet kommer från de största fabrikerna där kycklingarna föds upp på ett vis som vi inte skulle acceptera i Sverige.
– Sen är det 60-70 procent kyckling i kuben, med insprutat vatten och protein och aromämnen, smakförstärkare och liknande, säger Mats-Eric Nilsson.

Hans kontenta är att man inte har en aning om vad man äter, och konsumenterna hamnar i underläge.

Klicka på ljudknappen för att höra hur du syna bluffen!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista