Pihma Care, som bland annat tidigare tagit emot flyktingar i Himle, är ett av företagen som kan bli tillfälliga boenden för flyktingar. Foto: Sveriges Radio
Halland

De här företagen kan bli asylboenden

Migrationsverket har nu beslutat vilka företag som kan bli tillfälliga boenden för asylsökande under det närmaste året. Sju av de 111 företag som uppfyller Migrationsverkets krav är halländska. Två av de är de två som alldeleles nyss lades ner, Himle och Lia Hof.

Att ett företag är med på listan betyder dock inte att verket skickar några flyktingar dit, det avgörs av bland annat av hur många flyktingar som kommer till Sverige.

Efter en liten nergång tidigare i år har antalet asylsökande nu ökat igen. Migrationsverket prioriterar boende i vanliga hyreslägenheter och har drygt 23.000 sådana bostäder.


Men verket behöver också tillgång till tillfälliga boenden och det är de företag som nu har valts ut. Det handlar om cirka 17.000 platser i de här tillfälliga boendena.

I Halland har Mäshults gård i Varbergs inland och Pihma Care, som bland annat tidigare tagit emot flyktingar i Himle, valts ut tillsammans med Tofta Snickeri, Ästads gård som driver Lia Hof i Ullared och tre boenden i Halmstad, Pensionat Frösakull, Knebildstorps vandrarhem och Arena hotell i Vallås.


Men det är som sagt behovet som avgör om Migrationsverket behöver platserna. Kraven på asylboendet skärptes inför den här upphandlingen, bland annat måste en ansvarig finnas plats på boendet på heltid sju dagar i veckan. Krav på bostadsyta per person och gemensamma utrymmen har också skärpts.

Priserna har också redan satts. För självhushåll rör det sig om max 200 kronor per plats och natt. För de asylboenden som inkluderar kost är maxersättningen 350 kronor.


Lars Salomonsson
lars.salomonsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".