Antikvarie Emma Östlund och Martin Länström granskar J T Skovgaards mosaik i Dagsås kyrka. Foto: Magnus Hagström/Sveriges Radio.
HALLAND

Granskar värdefulla ting i kyrkorna

8:49 min

Länsstyrelserna ser nu över hur kyrkorna tar vara på sina inventarier. Fem halländska kyrkor granskas i veckan, från Fjärås i norr till Hasslöv i söder.

Emma Östlund från Länsstyrelsen i Halland besökte på onsdagen Dagsås utanför Tvååker och inspekterade kyrkans inventarier såsom silver, dopfunt, mässhakar och konstverk.

Viktiga faktorer när det gäller att skydda det kulturarv som kyrkornas inventarier utgör är bland annat hur textilier förvaras, luftfuktighet som kan påverka kyrkorgeln och skydd mot stöld och brand och skadedjur.

Kyrkorgeln är exempelvis så känslig för torr luft att den inte kan användas på vintern, berättar Martin Länström som är komminister i Sibbarp-Dagsås församling.

Det är också, till exempel, viktigt att inte förvara stearinljus för nära textilier, eftersom möss tycker om stearin, påpkar Emma Östlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista