Ledsna elever lämnar Lundsberg efter stängningsbeslutet. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Falkenberg

Före detta elev: Vår nollning var ett kuddkrig

6:38 min

Internatskolan Lundsberg stängs ner tillfälligt efter att elever brändes med strykjärn av äldre elever i samband med nollning. Bilden som nu presenteras av internatskolan är främmande för den tidigare eleven Marcus Birgersson.

Lundsbergs internatskola stängs tillfälligt av skolinspektionen efter den misshandel som inträffade under en nollning på skolan i helgen, då en elev fick föras till sjukhus efter att ha bränts med ett strykjärn. I dag meddelade alltså skolinspektionen av Lundsberg tillfälligt stängs, ett ovanligt beslut som bara tagits en gång tidigare.

Marcus Birgersson från Falkenberg gick för tio år sedan ut från Lundsberg och reagerar starkt på nyheten om misshandel i samband med nollning.

– Jag tyckte det var väldigt tråkigt och sorgligt. Det är synd att någon råkar ut för det här och det är synd att det är på en skola, säger han.


Minnet av den egna skoltiden är ett helt annat. Han minns varken mishandlar eller hot och känner inte igen den bilden som du presenteras av internatskolan.

– Jag har en ganska positiv bild, och jag vet ingen som blev utsatt för något liknande.

Hans egen nollning var väldigt långt ifrån den strykjärnsmisshandel som ägde rum i år. Själv fick han har vara med i ett kuddkrig.


Men det fanns fler elevhem och fler nollningar. De sju olika hemmen hade alla olika sätt att välkomna de olika eleverna, och han hörde det pratas om värre former av nollningar.

– Jag hörde lite rykten, om vad som hände på andra hem. Jag har hört lite värre än kuddkriget, att de var lite mer hårdhänta.

Det är inte första gången vi hör om misshandelsfall på internatskolor. När Marcus Birgersson gick på Lundsberg pratade skolledningen en hel del om att försöka begränsa de äldre elevernas uppfostrande roll.

– Skolan jobbade väldigt mycket för att få skolan fri från såna negativa grejer. Det hade varit skandaler och de hade nya regler som skulle minimera makt hos elever. Att de vuxna skulle ha ansvaret.


Puls i P4 Halland
puls.halland@sverigesradio.se

Karin Ingströmer
karin.ingstromer@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista