Foto: Lisa Mattsson/Sveriges Radio.
Halland

Personalen räckte till sommarens sjukvård

"Vi klarade patientsäkerheten"
1:35 min

Vården har fungerat bra i Halland i sommar. Men det har den gjort bland att för att fler anställda än tidigare år skjutit på sin semester. Det konstaterar Driftnämnden för Hallands sjukhus, men också att beslut om åtgärder togs för sent i våras.

I sommar har 181 sjukvårdsanställda skjutit på sin semester för att lösa personalbehovet. Det har motsvarat runt 40 vikarier. Till skillnad från förra året är det fler som i år skjutit på en vecka i stället för hela semestern. Det har varit bra säger Driftnämndnens ordförande Mikaela Waltersson:

– Vi har kunnat hålla hög kompetens under sommaren, och det kommer att bli lättare att i höst få ut den veckan än när det som i fjol var fler som sköt på hela semestern.

Men sjukhusledningen måste bli bättre på att i tid bestämma vad som ska göras för att klara personalbehovet nästa sommar:

– I år var vi sena och många vikarier valde andra ställen att arbeta på. Därför ska vi redan senast i oktober ska vara klara med vad vi kan erbjuda nästa sommar.

Det har i sommar funnits för lite vårdplatser på bland annat medicinavdelningarna, och det måste också ses över till kommande sommrar, enligt Driftnämnden. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".