Christian Kylin och Lisa Ossman. Foto: Joel Wendle/Sveriges Radio
BORÅS

Konstgjord familj ska testa nytt energihus

4:40 min

Forskningsinstituet SP i Borås påbörjade idag bygget av ett enfamiljshus med nya tekniska lösningar som ska göra huset så energieffektivt som möjligt.

Projektet är EU-finansierat och en del i ett samarbetsprojekt som flera EU-länder deltar i. Huset byggs i samarbete med hustillverkaren Derome alldeles intill parkeringen inne på SP:s område i Borås.

Boende för forskning
Men det kommer inte bo några människor av kött och blod i villan, berättar projektledare Lisa Ossman.

– En forskningsvilla kallar vi det för. Fokus har varit på att få ett väldigt energieffektivt, fuktsäkert och hållbart hus. Men vi har tänkt att använda villan till en mängd framtida projekt, inte bara för att testa energieffektivitet, säger hon.

Ett 50-tal sensorer i huset kommer att registrera alla möjliga data kring hur huset beter sig energimässigt när den konstgjorda familjen lever sitt liv där.

Huset är ett prefabricerat trähus - det är alltså byggt i moduler inne i en fabrik och monteras sen på plats. Huset ser ut som en traditionell trävilla och ska inte kosta mer än en vanlig villa.

Men huset innehåller flera nya tekniska lösningar, berättar Christian Kylin på hustillverkaren Derome.

– Det är det detaljlösningar för att fuktsäkra och isolera ytterligare, säger han.

Ska klara framtidens krav
Huset ska alltså vara betydligt energieffektivare än vanliga villor. EU:s mål är att byggnaderna i det här projektet ska göra av med 60 procent mindre energi än vad de nationella byggreglerna tillåter.

– Med de beräkningar vi gjort kommer vi att klara det med råge, säger Lisa Ossman.

FAKTA

NEED4B är ett EU-finansierat samarbetsprojekt som går ut på att stimulera byggnationen av energiekonomiska byggnader.

Demonstrationsbyggnaderna i projektet byggs i olika klimatzoner med olika byggnadstyper och olika användningar.

Sammantaget kommer energianvändningen i byggnaderna att minska med drygt 60 procent eller mer jämfört med dagens standard. Byggnaderna följs sedan upp under två års tid för att säkerställa att målen nås.

Demonstrationsbyggnader byggs i fem EU-länder mellan 2012 och 2018. Sverige bidrar med byggnation av två mycket energisnåla pre-fabricerade villor, en i Borås och en i Varberg.

Lärdomarna från projektet sprids sedan så att alla kan få tillgång till informationen och bidrar förhoppningsvis till att göra all nyproduktion av byggnader energieffektivare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista