Sverige

Svensk skog billigare än någonsin

0:56 min

Priset på skog går nedåt. Det visar nya siffror som visar att priserna fortsätter den nedåtgående trenden. Förklaringen är enkel, säger Axel af Petersens på LRF Konsult.

– Vi har en stark krona, en svag byggmarknad och efterfrågan på papper är väldigt begränsad ute i världen. Och det här påverkar virkespriserna i Sverige som i sin tur påverkar priserna på skog.

Resultatet är att priserna på svensk skogsmark backade med fyra procent första halvåret i år. Snittpriset landade på 382 kronor per skogskubikmeter. Det visar statistik från LRF Konsult som presenteras i dag. Allra mest har priserna gått ned i Norrland medan Svealand har klarat sig bäst.

Nedgången inleddes förra året efter 15 år med ständigt stigande priser. Men Axel af Petersens, skogschef  på LRF Konsult, tror att priserna inom några år stiger igen.

– Det finns begränsad tillgång på skog, vi kommer att sluta med fossila bränslen och vi kommer alltid att behöva bygga och försöka hitta förnyelsebara material. Vi hittar det här i skogen och det talar för att det alltid kommer att vara en intressant råvara, säger Axel af Petersens, LRF Konsult.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista