1 av 2
Foto: Scanpix
2 av 2
Halland

Husrannsakningar utifrån sms kritiseras av polisledning

Den polischef som läste en langares sms och som därefter beslutade om husrannsakningar och kroppsbesiktningar får inte stöd av polisledningen.

Justitieombudsmannen (JO) utreder hur en polischef i Halland agerat efter att lagt beslag på en mobiltelefon som tillhörde en person som langade narkotika.

Det handlar om en husrannsakan i slutet av förra året. Polisen hade fått tips om att det luktade marijuana i ett trapphus. I lägenheten fanns, förutom de personer som greps för narkotikabrott, flera mobiltelefoner. En av telefonerna innehöll 188 kontakter.

Polischefen bedömde telefonen som "en ren försäljningstelefon". Utifrån vad som stod i telefonens sms-kontakter har polischefen beslutat om husrannsakningar och kroppsbesiktningar av 18 personer utöver langaren.

Händelsen uppmärksammades av en upprörd poliskollega och JO-anmäldes.

"Jag önskar härmed att JO granskar "snöbollsärendet" ovan i sin helhet, och uttalar sig om detta är ett arbetssätt svensk polis ska eftersträva för att effektivt utföra vårt utrednings och lagföringsarbete, skriver polisen i sin JO-anmälan (...) på ett stort antal personer, som jag ser det "in blanco" då detta gjorts enbart på grundval av att de förekommit i sms-trafik."

Nu har polismyndigheten i Halland svarat JO och konstaterar att det saknas grund för övervägande delen av ingripandena. De skriver:

"Polismyndigheten gör sammanfattningsvis den bedömningen att i övervägande delen av de nu granskade ärendena har grund för skälig misstanke mot andra personer än den eller dem som initialt varit misstänkta för brott inte förelegatvid tidpunkten för besluten om aktuell misstankegrad. Därmed har också förutsättningarna för beslut om tvångsmedel saknats."


Karin Ingströmer
karin.ingstromer@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".