Foto: Anders Wiklund / SCANPIX
halland

Halland ligger i topp – flest nior med godkänt

Halland är ett av de tre svenska län där flest nior i skolan når upp till godkänt i alla ämnen. Men, fortfarande är det stora skillnaderna inom länet. Kungsbackaelever har det högsta genomsnittliga meritvärdet, medan Hyltes elever hamnar på bottennivån.

Meritvärdet är elevernas betyg i snitt och meritvärdet tycks också spegla skillnaden mellan glesbygd och storstadsregion i Halland. Hylteeleverna på Örnaskolan kommer långt efter sina jämnåriga i Kungsbacka kommun.

Bara 69 procent av niorna i Hylte når upp till godkänt i alla ämnen, även om det är en förbättring jämfört med tidigare år. Det visar Skolverkets senaste siffror.


Det är många olika faktorer som påverkar elevernas betyg och skolornas meritvärdesnivå.

Föräldrarnas utbildningsnivå, andel utländska elever och andelen pojkar på skolan påverkar hur mycket bättre eller sämre skolans elever presterar, jämfört med vad man kan vänta sig.


I Kungsbacka är det särskilt några skolors elever som visar framfötterna. Det är de tre Montesssoriskolorna, Kullavik, Onsala och Nova Montessori, där alla nior lämnade skolan med godkända betyg i alla ämnen. Även eleverna på Montessoriskolorna i Falkenberg och Falkenberg har höga meritvärden.

De skolor som sticker ut med förhållandevis och oväntat låga meritvärden är Tångaskolan och Tullbroskolan i Falkenberg. Där har fler än var fjärde elev lämnat nian utan betyget godkänt i alla ämnen.


Ann Jornéus
ann.jorneus@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista