Fyrverkerifestivalen Foto: Pelle Eldhe
Halmstad

Nu är årets fyrverkerifestival igång

1:46 min

Årets Fyrverkerifestival i Halmstad är den 34:e i ordningen. Förra årets katastrofala regnväder ledde till en brakförlust, så stor att styrelsen har övervägt att ställa in festivalen.

Förra året innebar en stor förlust för den ideella föreningen som fortfarande varit beroende av att publiken stoppar pengar i insamlingsbössorna, trots ett kommunalt bidrag.

Från början finansierades framförandet av Händels Fyrverkerikonsert enbart med insamlade pengar. I år ger Halmstads kommun ett ovanligt stort bidrag, 99.000 kronor, och då blir det också fri entré till lördagkvällens stora fyrverkerikonsert i Norre Katts Park.

Den nya föreningen Fyrverkerifestivalens vänner ska hjälpa till och samla in pengar för festivalens överlevnad.

Gunilla Wahlbeck är sekreterare i vänföreningen och hoppas att publiken är frikostig och att det inte regnar.

- De fåtal sedlar vi fick förra året klibbade ihop och fick läggas på tork!

Nio blås- och slagverksorkestrar deltar i år och det kommer att hållas konserter både inomhus och ute på gator, torg och parker.

Hallands Kammarfysikensemble, inleder årets Fyrverkerifestival med en föreställning i Slottets borggårdskällare på onsdagskvällen. Charlotte Sikö Helin är sångare och fysikalisk estradör i ensemblen. Ann Jornéus träffade henne när hon lastade bilen hemma i Vastad.

                                                                     Reporter Ann Jornéus

                                                                     ann.jorneus@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista