1 av 2
Cigarettfimpar. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.
2 av 2
Helén Albino Andersson, tillståndshandläggare på Varbergs kommun. Foto: Jennie Persson/Sveriges Radio.
Varberg

Minskning av smuggelcigaretter i Varberg

1:40 min

Marknaden för smuggelcigaretter i Sverige har minskat i år jämförelse med förra året. En av de största minskningarna i landet har skett i Varberg.

– Tillsynen av tobak har varit eftersatt, i länet och i Varberg. Så det fanns ett uppdämt behov av att komma ut och göra mer konkret tobakstillsyn av våra butiker, säger Helén Albino Andersson, tillståndshandläggare på Varbergs kommun.

Enligt en undersökning av Handelns Utredningsinstitut, som bland annat gjorts genom plockstudier av cigarettpaket på gatan och tillsyn i butiker, så placerade sig Varberg på fjärde plats över de kommuner som förra året hade störst andel smuggelcigaretter i landet. I år ligger Varberg på sjuttonde plats av de 29 städer som undersökts och har alltså en av de största minskningarna i Sverige. Och en orsak kan vara att kommunen, tillsammans med polisen och länsstyrelsen gjort en tydligare satsning i just tillsynsarbetet.


– Under år 2012 så bestämde vi att vi skulle satsa extra på tobakstillsyn. Länsstyrelsen ledde arbetet för att det skulle bli enhetligt i hela Halland. Jag vill gärna tro att den samordnade tillsynen som vi gjorde förra året på bred front har haft visst resultat på utvecklingen. Men det förklarar inte hela minskningen. Det är inte framförallt i butikerna som det här förekommer, utan i försäljning från person till person och där har vi ett större problem, säger Helén Albino Andersson.


Trots minskningarna så
räknar man med att drygt 1,5 miljarder kronor i skatteförluster varje år, till följd av försäljningen av smuggelcigaretter.

Jennie Persson
jennie.persson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista