Foto: Arkiv/Sveriges Radio
P4 Morgon

Finns det några fluortanter kvar i Halland?

"Ligger på den gröna sidan nu"
5:24 min

På söndag är det fluortantens dag – men hur är det med fluortanten. Finns hon fortfarande? P4 Morgon utreder saken.

P4 Morgon och Publikredaktören har letat med ljus och lykta efter en halländska fluortant. Men det är dåligt med den saken, i alla fall med fluortanter som kommer som utsända från Folktandvården med sina små muggar.

I Veddige finns dock fluorsköljningen kvar, den återuppstod för några år sedan.
– För åtta, nio år sedan visade det sig att kariesutvecklingen bland barn och ungdomar i vårt upptagningsområde var sämre än genomsnittet, säger Björn Stenlöf, verksamhetschef på Folktandvården i Veddige.
– Vi kom på ett sätt som vi trodde skulle fungerar. Man åker ut till skolorna och sköljer med barn och ungdomarna. Tre dagar i tät följd i början av terminen. Och samma sak i slutet av terminen.

Men det tog några år innan det gick att se något resultat.
– Vi ligger på den gröna sidan nu och tendensen fortsätter, berättar Björn Stenlöf.

Även om den klassiska fluortanten inte lever kvar så finns det många minnen av henne. Karin Attemyr var en som hörde av sig på Facebook och berättade:
– Hon hette Mona och hade alltid oklanderligt perfekt frisyr med fastnålade lockar i nacken. Jag brukar fortfarande se henne på Ica – 23 år senare. Fortfarande samma frisyr.

P4 Morgons jakt efter en fluortant gav även ett annat resultat. AnnChatrin Ericsson hörde av sig och berättade om fluor i tandkräm.
– Han som kom på det hette Yngve Ericsson och han kom ifrån Harplinge, strax utanför Halmstad. Han upptäckte att på några få platser i världen fanns inte karies och han satte det i samband med att det fanns flour i vattnet, naturligt.

 
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".