Ingrid Kampås. Foto: Johanna Jeansson.
Falkenberg

Ingrid har grottat ner sig i 1100-talet

11 min

Har du funderat över hur det var att leva i Sverige på 1100-talet? Då kan du fråga författaren Ingrid Kampås från Källsjö. Hon har nämligen ägnat en hel del tid åt att researcha sin nya roman Drottningkronan som berättar en verklighetsbaserad men ändå fiktiv historia om Sveriges första drottning.

– Det blir ju lite av varje att sätta sig in i när man skriver sådana här böcker. Hur skepp byggdes, handel i Europa, lag och rätt, religionshistoria... Jag brukar säga att jag vet pyttelite om väldigt mycket, säger Ingrid Kampås.

När Ingrid Kampås fick reda på att hennes del i romanserien skulle utspelas på 1100-talet började hon läsa på. Och hon fastnade för kung Knut Eriksson och hans fru, en drottning som det inte finns så mycket skrivet om.

– Man vet inte namnet på henne ens, och henne fastnade jag för. Henne ville jag ge liv, säger Ingrid Kampås.

Boken är en femte delen i en serie som är en slags familjekrönika där läsaren får följa en familjs öden genom svensk historia. Den skrivs som en slags författarstafett. Tidigare böcker i serien har skrivits av till exempel Katarina Mazetti och Karin Wahlberg.

Therese Wahlgren
therese.wahlgren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista