Erik Norinder, bibliotekarie och projektledare för biblioteken i Kungsbacka, visar ett stort exemplar av lånekortet som frillesåsborna i framtiden kan använda för att komma in. Foto: Johan Davidsson/Sveriges Radio.
Frillesås

Biblioteket mötesplats även utan personal

1:24 min

Frillesås har fått Hallands första "Meröppetbibliotek" som det kallas. Är man över 18 år och har ett lånekort kan man nu komma in på biblioteket även när det är obemannat och låna böcker, film eller bara vara där.

Modellen med obemannade bibliotek har hämtats från Danmark, där den gjort succé. Tidigare har frillesåsborna bara haft tillgång till biblioteket tåva dagar i veckan.

– Vi ökar öppettiderna med 700 procent, säger projektledare Erik Norinder. Det blir öppet mellan sju och tio varje dag.

– Det finns inte så många sådana här bibliotek i landet, så vi är glada för att vi blir först här i Frillesås, säger Lena Reimerts Thilén, ordförande i nämnden för Kultur och Turism.

Hon säger också att tanken är att fler filiar i Kungsbacka ska få samma system som nu tagits i bruk i Frillesås, där ortsborna nu, förutom att låna böcker och film, kan hålla möten och få tillgång till dator även när ingen bibliotekspersonal är där. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista