Roland Strömberg vid avloppsanläggningen hemma i Göstorp. Foto: Sveriges Radio
Halland

Ny skatt på gamla avloppsanläggningar

1:55 min

Havs- och vattenmyndigheten kommer snart med förslag till regeringen om skatt på enskilda avlopp. Ett sätt som man hoppas ska  tvinga fram en snabbare övergång till mer miljövänliga avloppsanläggningar.

Förslaget berör 17.000 enskilda avlopp i Halland. En av de som har en sådan här avloppslösning är Roland Strömberg som bor i Göstorp i Laholms inland med Laholmsbukten som slutlig mottagare av föroreningar som läcker ut i vattendragen. Roland tycker inte den nya miljöskatten är helt fel:

– Om man tittar på lantbrukarna  så har de fått bidra med mycket under ett antal år. Alla ska väl försöka göra det bästa av läget.


Skatteförslaget syftar till att tvinga fastighetsägare att ta egna initiativ, i stället för att vänta ut ett föreläggande från kommunen att göra något åt sin avloppsanläggning.

Principen blir ju miljövänligare, desto lägre skatt. De som har äldre enskilda avlopp  från före 1999 ska tvingas söka nya tillstånd, som skall ligga till grund för bedömningen. En av dom är Roland Strömberg.

– Jag har ju en infiltrationanläggning. Om man skulle bygga en med nutida krav så är det helt andra och det blir ganska omfattande  för min del.


Bakgrunden till förslaget om avloppsskatt är att arbetet med att förbättra anläggningarna och skona miljön går alldeles för långsamt. Myndigheterna kräver en förnyelsetakt på 5 procent per år, och det är det bara en kommun i länet som klarar, nämligen Kungsbacka.

Övriga Hallandskommuner hamnar under strecket. Allt enligt en undersökning av "Aktionsgruppen små avlopp" som VVS-branschen står bakom.

Och det är ingen skitsak det handlar om. Av landets 700.000 enskilda avlopp är mer än hälften så dåliga att de borde bytas snarast, och 130.000 bedöms vara direkt olagliga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista