Thomas Klenze från Studiefrämjandet Halland vill att Halmstas kommun upplåter en den av Gunillaparken till odlingslotter. Foto: Inger Södeström Sveriges Radio.
Halmstad

Gunillaparken blir kolonilotter

1:30 min

Gunillaparken kan bli den första platsen i Halmstad för så kallad stadsodling, eller urban gardening som det internationellt kända begreppet är.

– Det handar inte bara om att odla utan också om hållbarhet, mat, demokrati, inflytande och skapa en gemensam framtid, säger Thomas Klenze på Studiefrämjandet Halland.

Stadsodlingar har vuxit starkt på senare år utomlands, men även på många orter i Sverige i  bland annat i Malmö, Lund, Uppsala och Göteborg. Vem som helst kan få chansen till en liten lott på det 600 kvadratmeter stora grönområdet i Gunillaparkens norra del.

För snart två år sedan drogs ett projekt igång kallat Omställning södra Halland där hållbar utveckling är grunden. Efter föreläsningar och filmvisningar om alltifrån mat till hur vi får vår energi har nu stadsodling blivit det första konkreta resultatet. Men vad är det då som skiljer stadsodling från en kolonilott?

– Det finns många likheter med koloniträdgårdar, men lokalt i Halmstad så finns det en kö till kolonilotter.

Om kommunen ger klartecken kan odlingen starta redan till våren.

Med början i februari nästa år drar Yrkeshögskolan på Munkagårdsgymnasiet i Tvååker drar igång en 80 veckor lång utbildning till stadsodlare.

Tips från publiken

Publikredaktören samlade in lyssnarnas tips på vad man bör odla på minimala ytor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista