Miniodling i stad. Foto: Christopher Johansson/Sveriges Radio
P4 Morgon

Vad ska man odla på minimal yta?

Det ska bli stadsodling i Gunillaparken, Halmstad. Privatpersoner kan få en minimal plätt till sitt förfogande. Men hur odlar man smart på liten yta?

Urban gardening är det internationellt kända begreppet och projekt kallas Omställning södra Halland där hållbar utveckling är grunden.

Men vad är lämpligt att odla på en liten yta, undrar publikredaktör Per Qvarnström. Och vad får man plats med?

Har du några smarta knep? Har du lycka odla något storslaget i din etta med franskbalkong? Sollampa i garderoben eller kanske drivbänk på takåsen?

Varför inte ha lite olika höjder, en rad med ärt eller höga bönor i norrläge. Sedan en rad med något lite lägre. Till exempel morötter. Till sist en rad med rädisor som du sår i flera omgångar, tycker Pelle och och fortsätter:

– Eller odla blad till sallad. Då kan du bredså många olika sallatsorter, vanlig, ruccola. Till detta kan du ha blad av rödbeta och rädisa. Allt skördas när det fått 3-6 blad. Sås i omgångar hela sommaren. Det kan bli mycket sallad under sommaren.

Och Eva ringde från Kungsbacka.
– Odla potatis! Det blir ganska mycket att skörda även på en liten yta. Det är lättskötta plantor och potatis är alltid gott att äta.

Johanna Dahlqvist skriver på P4 Hallands facebooksida: 
– Så rädisor i samma rad som annat, till exempel morötter, så kan man gallra genom att skörda de snabbväxande rädisorna. Så sådant som ger flera skördar varje år, till exempel spenat.

Per ringde med ett sista tips:
– Man kan odla goda relationer på extremt små ytor!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista