Catharina Elmsäter-Svärd talar på trafikseminariet i Tylösand. Foto: Marcus Karlsson/Sveriges Radio
Halmstad

Ministern: "Vem är egentligen idioten?"

1:16 min

I dag startade det tre dagar långa Tylösandseminariet där trafiksäkerheten är i fokus. Namnet på årets seminarium är "Idiotsäker trafik" och huvudfrågan är hur den mänskliga faktorn orsakar riskerna i trafiken.

– Temat nu är idiotsäker trafik, och vem är egentligen idioten? Är människor inte nyktra, trötta eller "jag skulle bara", och så är olyckan framme, säger infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd.


Ett sånt riskmoment är mobiltelefoner, ska man lagstifta mot det?

– Det finns redan i dag ett krav på att man ska iaktta både varsamhet och aktsamhet och anpassa både hastighet och avstånd. Skulle det råda så hade vi inte ett problem. Mobiltelefonen är helt olämplig att hålla på med när man kör bil. Skicka sms inte minst. Det finns ju handsfree, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Transportstyrelsen har fått i uppdrag att se över hur man kan gå ut med information om riskerna med att använda mobiltelefon i bilen.

– Vi vet att information och kanske till och med att företag har egna policys många gånger bättre fungerar bättre än till och med lagstiftning, säger infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd.Det årliga trafiksäkerhetsseminariet
i Tylösand, som denna gång har rubriken "Idiotsäker trafik", pågår under tre dagar.

Myndigheter, fordonstillverkare, forskare och andra intressenter diskuterar hur den mänskliga faktorn i vägtrafiken kan göras säkrare.


Nyheter P4 Halland
nyheter.halland@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista