Lena Andersson, ordförande i socialnämnden i Varberg. Foto: Jennie Persson/Sveriges Radio.
Varberg

Satsning på unga med försörjningsstöd

1:41 min

Socialnämnden i Varberg vill satsa mer på att få ut unga vuxna med försörjningsstöd i arbetslivet. Det framgår av socialförvaltningens budget för 2014 som nämnden har godkänt.

– Försörjningsstöd är en tillfällig hjälp och det viktiga är att man kommer vidare. Det vi säger med målet, är inte att det inte är nog om man minskar antalet ungdomar som är beroende av försörjningsstödet. Det måste också vara att man ska gå vidare, så att de kommer i arbete, säger Lena Andersson, ordförande i socialnämnden i Varberg.

Satsningen på unga vuxna innefattar personer som är 25 år eller yngre och som är i behov av försörjningsstöd. I år har man satsat på en minskning med 10 procent, jämfört med förra året. Nästa år vill man fördubbla den siffran, det vill säga att antalet unga vuxna med försörjningsstöd ska vara 20 procent lägre jämfört med hur det såg ut 2012. Det här innebär också att arbetsåtgärderna ska minska. 

– Det är inte nog att gruppen unga vuxna med behov av försörjningsstöd ska minska, arbetsmarknadsinsatserna för dem ska också på sikt minska. Och de ska få ett riktigt arbete.

På vilket sätt kan ni från socialnämnden påverka det, handlar det inte om hur arbetsmarknaden ser ut?
– Vi kan inte göra någonting ensamma, utan det gäller att vi arbetar tillsammans. Det gäller både arbetsförmedlingen, försäkringskassan och näringslivet överhuvudtaget att vi gör bra satsningar, säger Lena Andersson.


Beslut om budgeten tas i kommunstyrelsen den 19 november.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista