1 av 3
Thomas Thuresson och Nina Enakeyarhe är bestörta. Foto: Anna Nyberg/Sveriges Radio
2 av 3
Ofta fullt på öppna förskolan. Foto: Anna Nyberg/Sveriges Radio
3 av 3
Inger Öberg är kurator på Familjecentralen. Foto: Anna Nyberg/Sveriges Radio
Laholm

Föräldrar rasar mot stängning

"Det är fruktansvärt"
2:25 min

Att lägga ner den öppna förskolan i Laholm är ett dråpslag. Det tycker föräldrar som går dit varje vecka för att låta barnen leka och för att träffa andra vuxna.

Tvåbarnsmamman Nina Enakeyarhe och trebarnspappan Thomas Thuresson är bestörta över beslutet att lägga ner den populära öppna förskolan.

 – Det är helt fruktansvärt. Det är supertråkigt att man inte kan tänka ett steg längre. Det drabbar inte bara oss utan även mödravården och BVC, säger Nina Enakeyarhe.

Bakgrunden är en nedskärning på totalt 6,7 miljoner kronor inom Barn- och ungdomsnämnden i Laholm. En lång rad besparingar är på förslag. 

Många föräldrar som går till öppna förskolan med sina barn har valt bort den kommunala barnomsorgen för att själva spendera mer tid med sina barn. Förskolans pedagogiska innehåll och kontakten med andra vuxna är en viktig pusselbit i famljernas vardag.

 – Trygghet och den sociala biten är viktig när barnen är små. Det är basen för framtiden,  säger Thomas Thuresson.

Verksamheten är en del av Familjecentralen i Laholm. Där finns också mödravård, barnhälsovård, psykolog och kurator. På öppna förskolan kan upp till 18 familjer träffas varje dag. Ofta får personalen sätta upp en röd skylt med ordet FULLT för att det inte ska bli för trångt.

 – Om stängningen blir verklighet så är det att gå fem steg tillbaka. De som drabbas mest är de som behöver stödet bäst. Unga förstagångsföräldrar och invandrare, säger kurator Inger Öberg.

Förutom att slå igen öppna förskolan går förslaget ut på att fritidsgårdarna i Veinge, Våxtorp, Hishult och Skummeslövsstrand stängs. Resursskolan får lämna lokalerna på Altona och verksamheten flyttas ut på skolorna. En halv miljon ska tas från skolmaten.

Ordföranden för Barn- och ungdomsnämnden i Laholm, Kent-Arne Andersson (C), säger att beslutet är det tuffaste han fattat under sin politiska karriär.  

 – Vi har fått en budgetram av fullmäktige -  den ska vi följa. Då har vi lagt det här förslaget. Alternativet hade varit att ta elevpengen, säger han.

Nämndens förslag går vidare till kommunfullmäktige för slutgiltigt beslut.

Anna Nyberg
anna.k.nyberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".