1 av 2
Det senaste överfallet skedde i skogen utanför Vallåsskolan. Foto: Johan Sundström / Sveriges Radio
2 av 2
Halmstad

Pojke blev fasthållen av okänd man

"Hotad och fasthållen av en okänd person"
1:47 min

Ännu ett överfall på en skolpojke inträffade i går i Halmstad. Det är tredje gången på en vecka som elever anmäler att de blivit fasthållna och hotade.

Gårdagens överfall var på Vallåsskolan i samband med en utomhuslektion i gymnastik. En okänd man grep tag i pojken och hotade att döda honom när eleverna sprang genom en skogsdunge.

– Det som har hänt är att en pojke i årskurs fem på Vallåsskolan har blivit hotad och fasthållen av en okänd person under ett utomhuslektion, säger Richard Mortenlind är förvaltningschef på Barn och ungdomsförvaltningen i Halmstad.

– Personen tog tag i honom bakifrån, men pojken lyckades ta sig loss och springa bort till personal och klasskamrater som fanns intill.


Skolorna har förstärkt närvaron av vuxna under skoltid samtinformerat föräldrarna på skolan. I förra veckan inträffade överfall på skolelever på Snöstorp och Kärleken i Halmstad.

– Enligt uppgifter till oss mår pojken under omständigheterna väl, men det är klart att det här är omskakande och chockerande och en förfärlig upplevelse för ett barn att få vara med om.

Det här är den tredje rapporten om överfall på väldigt kort tid och på olika platser runt om i Halmstad.

– Vi är tydliga med att lämna information om vad som har hänt och sen uppmanar vi våra skolor att vara uppmärksamma och ha en ökad vuxentäthet, säger Richard Mortenlind är förvaltningschef på Barn och ungdomsförvaltningen i Halmstad.

Polisen har hittills inte kunnat se ett samband mellan den senaste tidens händelser då elever blivit angripna i närheten av skolor i Halmstad. Polisen efterlyser nu vittnen som till händelserna.

– Vittnesuppgifterna från de olika händelserna skiljer sig vitt kring beskrivningen av den angripande mannen. Bedömningen nu är att det inte är samma person som pojkarna pratar om, säger Tommy Nyman på Hallandspolisen.

Eleverna på Vallåsskolan berättar om en tryckt stämning på skolan dagen efter överfallet.

– Alla är lite räddare känns det som. Ingen går ut själv, säger en av eleverna.


Karin Ingströmer
karin.ingstromer@sverigesradio.se

Johan Sundström
johan.sundstrom@sverigesradio.se

De senaste händelserna

Tisdag 27 augusti, Olaga hot.

Snöstorpsskolan cirka klockan 10.00. 11-årig pojke berättade att han hölls fast av äldre man som uttalar hot mot pojken.

Torsdag 29 augusti, Misshandel. (Efter polisens utredning avskrevs ärendet)

Sofiebergsvägen cirka klockan 08.20 (mellan Sofiebergskolan och Stenstorpsskolan). 11-årig pojke på cykel berättade att han stoppas av maskerad man som ristar pojken med vasst föremål på armen.

Måndag 2 september, Olaga hot.

Vallåsskolan vid bussgatan cirka klockan 14.10. 11-årig pojke på gymnastiklektion utanför skolområdet berätatr att han hålls fast och en ökänd man säger att han ska skada pojken.

Måndag 2 september, Ofredande.

Wallbergsskolan, Slottsmöllan cirka klockan 15.15. 14-årig pojke berättar att han väntar på skjuts från skolan. En grön bil med en man i stannar och frågar om pojken vill ha skjuts.

Torsdag 12 september

Misstänkt ofredande. En flicka som anmälde att en man klev ur en bil och gick fram och pratade med henne när hon stod vid en busshållplats vid Gunillaparken i centrala Halmstad.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".