1 av 2
Kvarteret där knivdåden i Varberg inträffade. Foto: Jennie Persson/Sveriges Radio.
2 av 2
Varberg

Utredning om vansinnesdåd sväller

Utredningen om polisens roll under den dramatiska dödsskjutningen i Varberg i somras har vuxit.

Åklagare Jan Pernvi från Riksenheten för polismål bekräftar för P4 Halland att fallet är mer komplicerat och omfattande än vad han först trodde.

– Mitt första intryck har förändrats, säger Jan Pernvi.

I ett tidigare skede fann åklagaren inget som omedelbart pekade på att någon inom polisen begått något brottsligt. Just nu väntar åklagaren på resultatet från olika förhör. Han utesluter inte att det kommer att behövas ännu mer tid under hösten för att komplettera utredningen.

Det är inte bara själva dödskjutningen som granskas. Hela polisens insats är föremål för den åklagarledda utredningen.

Ingen är formellt delgiven misstanke om brott och enligt Pernvi kan ett sådant besluta fattas tidigast under nästa vecka.

– Det är fortfarande en öppen fråga, säger han.

Den 24-årige man som sköts till döds av polisen efter att ha knivskurit tre personer i Varberg i juli var inte påverkad av droger, enligt den rättskemiska analysen. En äldre kvinna dog och två män skadades.

Polisen avlossade fem skott när mannen skulle gripas. Två skott träffade knivmannen - det dödande skottet träffade honom i magen. Två av skotten var varningsskott. Det femte skottet avlossades mot 24-åringen men träffade inte.

Anna Nyberg
anna.k.nyberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".