Lotta Sonemalm. Foto: Pressbild
Falkenberg

SKR: "De hade istället kunnat gått till kommuner"

"Det finns kommuner som inte alls gör det de ska"
1:40 min

Regeringen satsar mer pengar på kvinnojourernas arbete – 42 miljoner jämfört med tidigare 29 miljoner kronor.

Lotta Sonemalm  är ordförande för kvinnojouren i Falkenberg och även förbundssekreterare i Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund (SKR).


Hon är nöjd med tillskottet i kassan som innebär att kvinnojourerna kan ge mer stöd till medlemmar och arbeta mer med förebyggande arbete. Men hon hade helst sett att bidraget fördelats på ett annat sätt. Pengarna går nu till kvinnojourernas riksorganistioner som i sin tur får fördela dem till kvinnojourer runt om i landet.

– De hade istället kunnat gått till kommuner, som faktiskt har det yttersta ansvaret enligt socialtjänstlagen, säger hon.


Lotta Sonemalm anser att kommunernas ansvar nu flyttas över till kvinnojourerna. Att regeringen förutsätter att kvinnojourerna snarare än kommunerna ser till att stödet för den som blir våldsutsatt -även fortsättningsvis- håller samma höga standard som idag.

– Det finns kommuner som inte alls gör det de ska och de kommer undan den här gången också, säger Lotta Sonemalm 


 

Marcus Karlsson
marcus.karlsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".