Fotboll Foto: Janerik Henriksson / Scanpix
Superettan

Fotbollslagens arenor – ett hett ämne

5:49 min

Vad händer om Falkenberg går upp i Allsvenskan? I dag har flera kommuner träffats tillsammans med representanter från Fotbollförbundet för att diskutera standarden på lagens arenor.

Falkenberg fortsätter vinna i Superettan och nu är laget uppe i serieledning. Samtidigt pågår ett politiskt spel om kraven om standarden på arenorna i landets högsta fotbollsserier.

– Förbundet har tillsatt en beredning dit vi kommuner kan vända oss, vi som har att bygga arenor och rusta för försatt spel i de högsta serierna. De har kvar sina krav, men dit kan man vända sig, säger Marie-Louise Wernersson, kommunstyrelsens ordförande i Falkenberg.

Hon har under ett par års tid argumenterat för att fotbollen ska ta ett större ansvar när det gäller upprustningen av arenorna.

– Vi har behov av en ny arena, men omfattningen på den här arenan, det är det vi tittar på.


Och Falkenbergs FF spelar sin bästa fotboll någonsin och knackar på dörren till Allsvenskan. Då höjs kraven ytterligare på den nya arenan.

– De spelar ju fantastisk fotboll, så de kan fortsätta spela och ta varje match i sin ordning. Och oavsett vad det blir för resultat i höst, så måste Falkenbergs FF ansöka om dispens.

Men det är ändå andra krav på Allsvenskan än i Superettan, och i nuläget är inte arenan anpassad efter de kraven.

– Låt oss återkomma till det om det blir så, säger Marie-Louise Wernersson, kommunstyrelsens ordförande i Falkenberg.

Borde ni inte ha tagit det här när kraven klubbades igenom redan 2008?

– Vi har tyckt att kraven var orimliga och vi har bedrivit en debatt med förbundet. Och vi har fått ett brett stöd från andra kommuner. Det ska också rimma med vad kommunen har för behov.


Puls i P4 Halland
puls.halland@sverigesradio.se

Karin Ingströmer
karin.ingstromer@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista