1 av 2
Foto: Emma-Karin Björl/Sveriges Radio.
2 av 2
Sofia Yngstrand är tf miljöchef i Hylte. Foto: Maja-Lena Hamrén/Sveriges radio
Hylte

Avloppsbyten går långsamt i inlandet

2:02 min

Nästan 35 000 hallänningar gör sina behov i toaletter som är kopplade till en enskild avloppsanläggning. Ett stort miljöproblem, eftersom ungefär hälften av de enskilda anläggningarna är dåliga och borde bytas ut.

Arbetet med att byta ut de dåliga anläggningarna går för långsamt , tycker myndigheterna. Långsammast i länet är Hylte, där bara drygt en procent av alla gamla anläggningar åtgärdades förra året.

– Kustkommunerna jobbar mer med det här eftersom allt rinner ut i havet. Och vi är ju en inlandskommun så politiskt är det kanske inte den mest prioriterade frågan, säger Sofia Yngstrand som är tillförordnad miljöchef i Hylte kommun.


Snart hoppas Hylte på en mer smickrande plats i statistiken när hushållen i prioriterade områdena Skärshult, Nyebro och Jälluntofta ansluts till ett utbyggt kommunalt VA-nät.

Men många återstår. Så för att inte miljön skall ta för stor skada måste förbättringsakten öka.

I Halland är det bara Kungsbacka som klarade myndigheternas mål förra året: Att få bort mellan fem och sex procent av alla dåliga enskilda avlopp, detta enligt en undersökning av branschorganisationen Aktionsgruppen små avlopp.


Maja-Lena Hamrén
maja-lena.hamren@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista