The Beast följer med vart än Obama åker. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/Scanpix
P4 Morgon

”I grund och botten är det en stridsvagn”

5:41 min

Mikael Jansson från Laholm har jobbat med specialbyggda fordon i 30 år. Han berättar om Barack Obamas säkerhetsbil som kommer till Sverige idag.

Idag kommer USA:s president Barack Obama på besök till Stockholm. Och säkerhetspådraget är enormt. Han följs av 250 livvakter och färdas i en specialbyggd och kraftigt bepansrad Cadillac på 7,5 ton. Den kallas "The Beast"

Och Mikael Jansson, säljchef på Nilsson Special Vehicles i Laholm, kan berätta mer om bilen.
– I grund och botten är det en stridsvagn. Den är bepansrad med tjugo centimeters stålplåt och glaset är tio centimeter tjockt. Så den ska stå emot det mesta, säger han.

Är det som en pansarvagn utan pipa?
– Det man vet att det finns handeldvapen i bilen, sen är det följebilar med diverse Secret service-personal. Bilen är bestyckad med tårgaskanoner för att skingra folk och så är det nattkamera på den. Bilen är skottsäker och däcken är helt skyddade.

En bil som väger så mycket måste väl dra mycket bensin också?
– Det måste vara tankbilar med bland följebilarna. Den dricker otroligt mycket och går inte speciellt fort, den går i 110 och är väldigt svårmanövrerad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista