Lars Grimbeck, kommunikationschef polisen i Halland. Foto: Anna Nyberg/Sveriges Radio
Halland

Kvällstidning får sända live från polishuset

1:28 min

Kvällstidningarna släpps in för live-tv med polisen i Halland. Aftonbladet kommer att få göra direktsända intervjuer med polishuset i Halmstad. Och nu har även Expressen ansökt om att få göra detsamma.

I Västra Götaland gjordes försök med direktsända intervjuer med kvällspressen, men då inifrån polisen hjärta – ledningscentralen. Redan efter första försöket fick de ge upp. Orsaken: Att alltför många medieföretag ansökte om att få göra precis samma sak.

Men i Halland ställer polisen upp på direktsänd tv med såväl Aftonbladet som andra medier. Men då från informationsenhetens rum och troligen med polisens egen utrustning.


Aftonbladets redaktion har vänt sig till polisen runt om i landet för att få installera en webbkamera hos ledningscentralen för att kunna filma och följa arbetet direkt på hemsidan.

Kvällstidningens förfrågan gällde en livekamera från polisens hjärta – ledningscentralen. Men det sade Hallandspolisen blankt nej till. Dels för att skydda intergriteten för de som jobbar där och dels för att hålla sekretessbelagd information inom husets väggar, enligt Lars Grimbeck, kommunikationschef hos polisen i Halland.

--  Det är inte aktuellt, säger han till P4 Halland.

Däremot ska polisen svara på direktsända frågor från rummet där Grimbeck och hans kollegor från polisens informationsenhet sitter.

Hur mycket av polisens resurser som ska användas till livesändningarna är oklart. Även Expressen har ansökt om att få sända tv från polishuset i Halland.

– Vi ställer upp för alla medier. Dels för att för att berätta om vad som hänt och dels för att få in tips, säger Lars Grimbeck som själv inte tror att intervjuer via webben kommer att ta längre tid än vad som används för att prata med journalister i dag.

Anna Nyberg
anna.k.nyberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista