Brott kan ligga bakom försvinnande

Polisen misstänker att en 18-årig flicka, som försvann från ett skyddat boende i Halland för ett år sen, har utsatts för brott. Rikskriminalens expert på så kallat hedersrelaterat våld kritiserar nu polisen i Halland för att ha agerat alltför långsamt.

Flickan försvann då hon var 18 år och polisen i Halland behandlade fallet som som ett vanligt försvinnande. När flickan inte kommit tillrätta på över ett halvår vände sig Hallandspolisen till Rikskriminalen i Stockholm för att be om hjälp.

Kickis Åhre Älgamo är Rikskriminalens expert på hedersrelaterat våld, alltså sådant som kan drabba unga flickor från vissa kulturer om de vill leva alltför mycket som andra svenska ungdomar. Kickis Åhre Älgamo har kommit fram till att mycket talar för att flickan har utsatts för ett brott. Hon säger till P 4 Radio Halland att att det tog alldeles för lång tid innan Hallandspolisen begärde hjälp med utredningen.

Bara det faktum att flickan bodde på ett skyddat boende borde ha fått larmklockorna att ringa ganska högt och i alla fall få polisen att försöka ta reda på om det kan ligga ett brott bakom att hon försvann, säger Åhre Älgamo. Ett skäl till fördröjningen tror hon kan vara att bara ett fåtal poliser har kunskap om hur familjer kan fungera i den kultur som flickan kommer från.

Nu har Hallandspolisens enhet för grova brott tagit över fallet och satt av två man för att i princip börja om från början med en ny utredning om flickan som försvann från det skyddade boendet för ett år sen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".