Barn- och äldreminister Maria Larsson höll föredrag för kvinnonätverket WOW på Hotel Tylösand.
Halmstad

Kvinnligt nätverk vill bekämpa fördomar

Invandrare och svenskar träffas för sällan. Det tyckte Linda Törner och startade nätverket Women on Wednesday (Wow). En grupp kvinnor som träffades på Hotel Tylösand i onsdags.

När Linda Törner flyttade till Halmstad för tre år sedan upplevde hon staden som väldigt segregerad. Hon åkte då ut till Andersberg och träffade kvinnor som har bott där i 20 år, men fortfarande inte kände någon utan invandrarbakgrund.

– De umgås inte med svenskar och de vet inte vilka aktiviter som finns för barnen, säger Linda Törner.

Det fick henne att ta intiativet till nätverket Wow. Syftet är att erbjuda en möjlighet för kvinnor med svensk bakgrund och invandrarkvinnor att träffa varandra och utbyta erfarenheter. Ett möte som, enligt Linda Törner, både samhället och kvinnorna tjänar på.

– Vi har mycket att lära av varandra, säger Linda Törner.
 

Första träffen annordnade hon in februari i år och har sedan dess haft en träff i månaden. Till gårdagens möte på Hotel Tylösand bjöd hon in barn- och äldreminister Maria Larsson som höll föredrag för kvinnorna. Hon är övertygad om att initiativ som WOW har stor betydelse.

– Jag skulle vilja se ett WOW-nätverk i varenda kommun i Sverige, säger Maria Larsson.
 

Resmie Aliosman är en av de kvinnor som deltar i nätverket. Hon kommer från Bulgarien men bor sedan ett och halvt år i Halmstad. För henne har nätverket inte bara inneburit gemenskap utan även gett henne möjligheten att utbilda sig till kock.

-- Jag är glad att få träffa svenska kvinnor här, säger Resmie Aliosman.

Marcus Karlsson
marcus.karlsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista