Lars Clemensson är utvecklingsledare för förvaltningen Förskola & Grundskola i Kungsbacka, som nu sätter stopp för skolfotograferingens porträttbilder. Foto: Jennie Persson/Sveriges radio
Kungsbacka

Skolfoton stoppade av kommunen

1:35 min

Kungsbacka kommun erbjuder inte längre skolfotografier i samma utsträckning som tidigare, till elever i grundskolan och förskolan.

Det handlar om de mindre porträttfotografierna som tas i samband med klassbilderna och som föräldrar tidigare har kunnat köpa.

– Vi ska ju inte bedriva försäljande verksamhet från skolan. För skolan ska ju vara avgiftsfri. Då känns det märkligt om skolan sätter tryck på föräldrarna. För även om det är frivilligt att köpa så när barnen kommer hem och berättar att andra köper bilder då blir det svårt. Har man då tre barn blir det mycket pengar den månaden, säger Lars Clemensson utvecklingsledare för förvaltningen Förskola & Grundskola i Kungsbacka.

Tidigare har skolorna i Kungsbacka erbjudit ett fotopaket - med en gruppbild och ett antal porträttbilder för en kostnad mellan 400 och 600 kronor. Och trots att kommunen säger att det inte är deras uppdrag att bedriva försäljande verksamhet så har man valt att behålla gruppbilden.

– Den är unik för skolan och klassen. Däremot alla de andra bilderna, de kan ju vem som helst ta, när som helst. De allra flesta förstår att det är en press och förstår också att världen är annorlunda i dag än för 20 år sedan. Vi kan ta bilder mycket lättare. Det kanske snarare är så att vi håller kvar i någonting som är en historisk sak som man gjorde förr och man bara lever kvar. Men samhället har förändrats, säger Lars Clemensson.

Kungsbackabon Mary Bergman, tycker att det är synd fotona nu tas bort eftersom det är ett lätt sätt att få den typen av bild på sina barn.

– Det blir inte av att man ställer upp sina barn på det sättet som fotografen gör.


Jennie Persson
jennie.persson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista