Foto: Jonatan Qvist/Sveriges Radio
Oskarström

Systembolaget står fast vid nedläggningsbeslut

1:28 min

Systembolagets beslut om att lägga ner, eller flytta, butiken i Oskarström står fast. I stället får orten ett ombud, och en ny butik öppnas på Flygstaden i Halmstad. Det beslutet tog Systembolaget i början av juli.

Trots att beslutet redan är fattat träffade etableringsdirektören Håkan Johansson kommunledningen och samhällsföreningen i Oskarström i dag.

– Vi tycker att det är viktigt att alltid ha en dialog. Men beslutet står fast, säger Håkan Johansson.

– Hade vi varit ett vanligt kommersiellt bolag hade vi nog varit på Flygstaden för länge sedan. Det har funnits en stor efterfrågan under ett antal år. Och vi ser på vår butik i Oskarström att kunden väljer redan nu andra inköpsställen, vi har en vikande försäljning, fortsätter han.

Kärnan i det hela är att Systembolaget har bedömt att det ska finnas tre butiker i Halmstad kommun, varken fler eller färre. Den nya butiken på Flygstaden beräknas öppna om minst ett år, enligt Håkan Johansson. Fram tills dess håller butiken i Oskarström öppet.

Under fyra veckor i somras samlade Oskarströms Samhällsförening in över 5 000 namn mot nedläggningen. Ordförande Niclas Frisell har inte gett upp hoppet.

– Kan vi nu under det här året kanske vända trenden och visa att det blir en väldigt lönsam butik, att Oskarström med omnejd börjar handla i butiken ordentligt, blir det kanske svårare att lägga ned, säger Niclas Frisell.

Menar du att ni ska dricka mer i Oskarström?

– Nej, det menar jag inte. Jag menar att vi ska handla i Oskarström i stället för att handla i de andra Systembolagen, att vi vänder hem och ser butikens värde i själva samhället, säger han.

Hur skulle du säga att det påverkar samhället och servicen ni har när Systembolaget lägger ner sin butik här?

– Det är en ganska enkel ekvation. Om jag ändå måste åka in till stan för att handla min sprit, då handlar jag väl min mat där inne också, och går till tandläkaren när jag ändå är där. Då finns ju inte behovet av funktionerna här på samma vis. Då blir det en sovstad, då är man här och bor, säger Niclas Frisell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista