Kungsbacka

Locket på om anläggning i Lerkil

1:50 min

En anläggning i Lerkil på Onsala-landet pekas ut av brittiske journalisten Duncan Campbell, som en av platserna i ett globalt övervakningsnät. Men FRA vill inte kommentera var mottagningsstationerna finns.

Uppståndelsen har blivit stor i dag sedan det kommit fram att Campbell pekat ut Sverige som central samarbetspartner med amerikanska övervakningsmyndigheten NSA.

I sin redogörelse hävdar Campell att Försvarets Radioanstalt, FRA, har en mottagningsstation i Lerkil.


Talespersonen Fredrik Wallin på FRA säger till P4 Halland att man har inhämtningsstationer runt om i landet men att man inte kommenterar var de finns.

Men enligt källor som P4 Halland har talat med så har FRA åtminstone haft en pejlstation och en radioenhet i området mellan Lerkil och Vallda Sandö på en stor antennanläggning som i huvudsak användes av Göteborgs Radios kustradio.


Riksdagsman Hans Hoff från Falkenberg, socialdemokrat, sitter i konsitiutionsutskottet. Han säger att han förväntar sig ett klargörande från regeringen.

– Vad jag förstår kommer våde Carl Bildt och Beatrice Ask att kallas till riksdagen när den öppnar om någon vecka, men jag tror att regeringen måste gå ut mycket tidigare och kommentera de uppgifterna som förekommer i media.

Är uppgifterna om en anläggning i Lerkil nytt för dig?

– Ja, jag kände inte till det.


Nyheter P4 Halland
nyheter.halland@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista