Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Halland

Anmälningar om vårdmissar tredubblade

Publicerat lördag 7 september 2013 kl 07.56
"siffrorna är oroande"
(1:24 min)
Foto: Lisa Mattsson/Sveriges Radio.

Patientnämnden Halland märker en tydlig ökning av antalet anmälningar om fel inom vården från patienter. När det gäller amälningar kring vård och behandling rör det sig om tre gånger så många anmälningar som tidigare.

Det här måste tas på allvar säger ordföranden i patientnämnden Eva Ericsson:

– Siffrorna är ju oroande, men det kan också handla om en tilfällig ökning. Vi har fått mer personal och ökad tillgänglighet på kansliet. Samtidigt ser vi att anmälningarna ökat i hela Sverige, säger hon.

Ja, allt fler patienter i hela landet anmäler att man - som man tycker - har blivit felbehandlade på ett eller annat sätt inom vården.

För Hallands del talar delårsrapproten totalt om en fördubbling, nu 402 mot tidagare 204 och 250 anmälningar av fel vård eller behandling mot tidigare bara 84. Det rör sig då om allt ifrån att fel ben opererats till att man tycker sig ha fått fel medicin.

Delvis kan ökningen förklaras med att det blivit lättare att få kontakt med patientnämnden sen kansliet fått två nya tjänster. Men finns där också nån koppling till den hallandska sjukvårdens pressade ekonomi, och turbulensen inom sjukhusledningen det senaste året?

– Svårt att säga, men i bakhuvudet har man ju alltid det med sig. Vi måste vara väldigt lyhörda och ha en dialog med hälso- och sjukvårdsstyrelsen, och med sjukhusen, i de här frågorna, säger Eva Ericsson.

Trots att anmälningarna ökar, säger Eva Ericsson att långt ifrån alla patienter känner till patientnämnden. Och hon säger att vården kan bli bättre på att upplysa patienterna:

– Vi har fått in många som hänvisats från sjukhusen och vårdenheterna, men jag tror ändå att det kan bli bättre. Mycket bättre!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".