Roland Carlqvist satte plakatet på sin permobil. Foto: Sveriges Radio
Halmstad

Marsch för tillgänglighet

"Otillgänglighet ska klassas som diskriminering"
1:25 min

Restaurangerna har fullständiga rättigheter. Vi kommer inte ens in!

Så stod det på ett av plakaten som var med i en tillgänglighetsmarsch som funktionshindrade organiserade för bara en liten stund sen i centrala Halmstad.

- Vi ordnar marschen för att vi vill markera att regeringen ska lägga en proposition på riksdagens bord om att otillgänglighet ska klassas som diskriminering, säger Christer Brink, ordförande i DHR Halmstad-Laholm och fortsätter:

- Frågan har utretts för tre år sedan och har varit ute på remiss och blev mycket väl mottagen. Riksdagen har nu två gånger sagt till regeringen att påskynda arbetet med ett förslag.

Men ingenting händer?

- Nej, ingenting händer och nu vill vi trycka på här genom att marschera för tillgänglighet i Halmstad, säger Christer Brink.

På vilket sätt anser då Christer Brink att personer med funktionsnedsättningar är diskriminerande?

- Ta till exempel att jag arbetar på ett ställe här i stan och jag sitter i rullstol. Min arbetslpats fungerar, men så säger vi, ett gäng på jobbet, att vi sticker och käkar på den eller den restaurangen. När vi kommer dit är där trappor och då kommer inte jag in. Dåa får jag skiljas från mina arbetskamrater. Vi vill ha ett Halmstad som är tillgägligt för alla, menar Christer Brink.

Men kan man anpassa allting?

- Ja, det kan man faktiskt. Även Q-märkta byggnader, fast det kanske kostar lite mera. Till exempel finns det kyrkor i dag som är byggda på 1300-talet som har både toalett och elström. Och då har man tvingats göra lite åverkan på kyrkan, säger Christer Brink.

Lars Salomonsson

lars.salomonsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".